On minun mielessäni yleisesti tunnustettua, että runebergintortuissa parasta on vadelmahillo ja toiseksi parasta sokerikuorrute. Sen vuoksi halusin perinteisten torttujen sijaan tehdä tänä vuonna runeberginkakun, jossa olisi parhaita aineksia paitsi hyvin runsaasti päällä, myös välissä. Tällaista taikinaa en ole koskaan aikaisemmin kokeillut; kehitin sen itse tätä kakkua varten tarkasteltuani valmiiden reseptien kuivien ja kosteiden raaka-aineiden suhteita.

1233855231_runeberginkakku-800.jpg

Taikina:

200 g margariinia
1,5 dl sokeria
0,5 dl fariinisokeria
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja
1 dl piparinmuruja
1 dl hasselpähkinäjauhetta
1 dl mantelijauhetta
2 tl kardemummaa
1 tl soodaa
2 dl kermaa

Pinnalle ja väliin:

vadelmahilloa
sokeri-vesikuorrutetta

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää vaahtoon munat yksitellen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Lopuksi kaada joukkoon kerma välillä sekoittaen. Kaada irtopohjaiseen reikävuokaan.

Paista kakkua 200 asteessa noin 20 minuuttia. Reiätöntä kakkuvuokaa käytettäessä taikina jää tässä ajassa vielä keskeltä raa'aksi. 

Irrota jäähtynyt kakku vuoasta ja leikkaa kahteen kerrokseen. Älä käännä ylösalaisin. Peitä pohjakerros vadelmahillolla ja lisää päällimmäinen kakkukerros. Pinnalle vadelmahilloa ja sokerikuorrutetta.